I förklimakteriet svajar hormonerna rejält. De besvär som man kan uppleva som en följd av detta är många och varierande och kan börja redan från ca 35-årsåldern. Många kvinnor förstår inte att symtom som de lider av är kopplade till förklimakteriet eftersom kunskapen inom det här området generellt sett fortfarande är väldigt begränsat.
Vilka symtom kan man uppleva?
Symptomen i förklimakteriet varierar från kvinna till kvinna – både i intensitet och typ av besvär.
Vanliga känslomässiga symptom i förklimakteriet är:
Fysiska symptom kan vara:
Boka ett inledande samtal till en av våra sjuksköterskor/barnmorskor som är specialister på helhetshälsa.
Symptomen i förklimakteriet är oftast orsakade av ett tillstånd som kallas östrogendominans – en obalans mellan östrogen och progesteron. Progesteronnivån sjunker i kroppen i och med att äggstockarna börjar fungera mindre effektivt och ägglossningarna blir glesare. I förklimakteriet är det därför vanligt att östrogenet är lite för högt i relation till progesteronet.
Vanliga tecken på östrogendominans är:
Varför får man förklimakteriesymtom?
Hormonerna är utformade för att arbeta ihop och fungera som en helhet. Samspelet mellan hormonerna och signalsubstanserna under de hormonella förändringarna i ditt liv lägger i stort sett grunden för hur du mår. När hormonerna av någon anledning minskar i nivå eller börjar fungera sämre, kommer du med största sannolikhet att känna av det.
Mellan 35-50 årsåldern varierar nivåerna för våra kvinnliga hormoner östrogen och progesteron kraftigt och den inbördes relationen dem emellan rubbas. Det här påverkar signalsubstanserna i hjärnan, som i sin tur påverkar vårt psykiska mående. Både östrogen och progesteron har starka positiva effekter i kroppen bl.a. antiinflammatoriska. Så sjunkande hormoner påverkar även hur du mår rent fysiskt och kan t.ex. ta sig uttryck i form av t.ex. diffus smärta och värk.
Hur vet jag att det är förklimakteriesymtom jag lider av?
Ibland kan det vara svårt att veta i vilken hormonell fas man befinner sig enbart baserat på symptom och menstruationen. På HerCare ordinerar vi alltid ett blodprov som ger ytterligare en ledtråd. Vi tittar på dina nivåer av östrogen (östradiol) samt FSH (follikelstimulerande hormon). Vi hjälper vi dig att tolka ditt blodprov och informerar dig om de valmöjligheter du har och vilka för- och nackdelarna är för just dig när det kommer till att välja eller avstå från hormonersättning.
Vi tycker att blodprov är en god idé för alla kvinnor i den här åldern för att få en inblick i vad som faktiskt händer i kroppen.
Behandling på HerCare
Teamet på HerCare är experter på att behandla förklimakteriebesvär. Våra vårdgivare kartlägger och guidar dig med utgångspunkt från dina unika förutsättningar och symptom.
Kost och näring
Kroppen behöver rätt näring för att kunna fungera optimalt. Generellt kan man säga att ju bättre näringsmässigt balanserad du är när du går in i förklimakteriet, desto mindre symptom kommer du att uppleva. Rätt kost och eventuellt vissa kosttillskott krävs för att säkerställa att kroppen har byggstenar för att skapa hormoner och signalsubstanser. Eftersom all näring tas upp i tarmen och är också där 90 % av serotoninet tillverkas, fokuserar vi också mycket på din tarmhälsa. Våra näringsterapeuter hjälper till att lägga upp en kostplan utifrån just dina behov och förutsättningar, och anpassar kosttillskottsrekommendationerna utifrån dina blodprovsresultat.
Stresshantering och återhämtning
Stress är en stor bov i sammanhanget och kan mycket väl vara den grundläggande orsaken till din obalans i hormoner och signalsubstanser. Vårt kvinnliga hormonsystem är extremt känsligt för stress. Stress handlar inte bara om en lång “att göra-lista”. Stress för din kropp kan också vara inflammation, näringsbrist eller en tarmflora i obalans. Team-approachen på HerCare blir extra viktig då det utifrån just dina förutsättningar kan vara aktuellt med hjälp från samtalsterapeut, näringsterapeut och/eller läkare.
Progesteronersättning
Att tillföra progesteron är ofta nödvändigt för att effektivt behandla förklimakteriet , eftersom symptomen är direkt kopplade till lägre progesteron/allopregnanolone-nivåer samtidigt som de rikliga blödningarna och korta menscyklerna ofta är orsakade av låga progesteronnivåer.
På HerCare skriver vi vid behov ut bioidentiskt progesteron på recept.
Du kan läsa mer om förklimakteriet i vår app som du laddar ner i Appstore.