Del 3: 3 nycklar för behandling av PMS

Här hittar du de tidigare delarna i mini-serien om PMS: Del 1 och Del 2. 

  1. KOSTEN

Kroppen behöver rätt näring för att kunna fungera optimalt och näringsmässigt stöd är viktigt när man lider av PMS. För att kroppen ska kunna producera serotonin (signalsubstansen som får oss att känna välbefinnande och glädje) behövs en kost rik på bl.a. B-vitaminer, magnesium, D-vitamin och aminosyran tryptofan. Dessa näringsämnen hittar du i bland annat kyckling, kött, fisk och skaldjur, broccoli, gröna bladgrönsaker, avokado, pumpafrön, solrosfrön och bönor.

Ibland räcker inte kosten till och man kan behöva ta kosttillskott till hjälp. Tillskott av magnesium, B-komplex och vissa aminosyror har visat sig kunna öka serotoninnivåerna och främja muskelavslappning och känslan av lugn.

Eftersom det mesta av den lugnande signalsubstansen serotonin bildas i tarmen är det viktigt att se till att tarmen mår bra och att du har tillräckligt med goda bakterier som främjar hälsa, god serotoninproduktion och optimalt näringsupptag.

Att se över sitt näringsintag och tarmhälsa tillsammans med en näringsterapeut som kan individanpassa hälsosatsningen är en klok strategi. På HerCare har våra näringsterapeuter stor erfarenhet av att med kostens hjälp stötta den hormonella balansen.

2. STRESSMINSKNING

Stress är en stor bov i sammanhanget och kan mycket väl vara den grundläggande orsaken till din obalans i hormoner och signalsubstanser. Vårt kvinnliga hormonsystem är nämligen extremt känsligt för stress.

Det är vanligt att stress enbart förknippas med en krävande arbetssituation eller en omöjligt lång att göra-lista. Men stress är lurigare än så! Man kanske älskar sitt fartfyllda arbete och sitt sociala liv med familj, träning, vänner och sociala tillställningar. Man måste inte uppleva sig som stressad eller “nära väggen”  för att kroppen och hormonbalansen ska påverkas negativt.

Stress handlar dessutom inte heller bara om ett välfyllt schema. Stress för kroppen inkluderar också infektioner, inflammation, en tarmflora i obalans, för mycket socker i kosten, näringsbrister eller miljötoxiner som man utsätts för.  

På HerCare hjälper och stöttar vår samtalsterapeut kvinnor som brottas med de yttre stressfaktorerna. Att få prata med någon, få hjälp att se sitt liv och vardag i ett klarare sken och kanske hjälp att sålla bland prioriteringarna kan ha stor betydelse för att få bukt med ett stressigt liv.

För att ta tag i och reda ut eventuella fysiska stressfaktorer som inflammation, näringsbrister och obalans i tarmen hjälper HerCares läkare och näringsterapeuter till.

3. PROGESTERON

Att tillföra progesteron är ofta nödvändigt för att effektivt behandla symptom av PMS. Eftersom symptomen är direkt kopplade till sjunkande progesteron/allopregnanolone-nivåer innan din mens börjar, är det vettigt att höja nivåerna av progesteron under PMS-fasen för att lindra symptomen.

Om man ska använda progesteronersättning är det viktigt att använda bioidentiskt progesteron, som din kropp biokemiskt känner igen. De syntetiska progesteronläkemedel (gestagen) som finns är svårare för kroppen att känna igen och många mår dessutom sämre av dem. Med bioidentiskt progesteron balanserar du dina hormoner på ett naturligt sätt, utan oönskade biverkningar. En ökad risk för bröstcancer, stroke eller hjärtsjukdomar är till viss del förknippade med det syntetiska progesteronet (gestagen).

På HerCare hjälper våra barnmorskor till att utvärdera dina symtom och provsvar för att sedan kunna rekommendera individuell behandling och vilka i vårt team du bör träffa.

Våra gynekologer förskriver bioidentisk progesterongel till de patienter som har behov av det.

 

HerCares kvinnoklinik är den första i sitt slag och vi vill hjälpa kvinnor i Sverige att leva friska, länge.

Vi erbjuder traditionell allmänmedicinsk och gynekologisk behandling kombinerad med hormonersättning, kostrådgivning, stresshantering och kognitiv beteendeterapi
.

Vården baseras på vetenskapligt beprövade och accepterade metoder, men också möjligheten att tänka nytt – för kvinnosjukvård i tiden och i ständig utveckling.

Här kan du boka ditt besök.