Lider du av PMS/PMDS?

Befinner du dig i en känslomässig berg- och dalbana? Känns det som om du håller på att tappa greppet och bli tokig? Ena minuten är du ilsken och skäller ut din partner eller en kollega, nästa minut gråter du och vill att någon ska hålla om dig? Du kanske känner dig låg, väldigt sorgsen eller orolig utan att förstå varför.

Att må på det viset påverkar givetvis hela dig, din familj, dina relationer, din karriär och förmågan att ha kul eller koppla av. Du kanske tror som många andra kvinnor, att dina symptom inte är verkliga, och försöker ignorera dem eller bara lära dig att leva med dem. Du kanske klandrar dig själv och känner dig skyldig och mindre värd. När humöret sen lugnat sig, känner du dig skyldig när du tänker på hur du har uppfört dig, känt och reagerat.

Om du känner igen dig i det här, är risken stor att du lider av PMS (premenstruellt syndrom) eller PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom) vilket är en svårare form av PMS, vilket orsakas av en hormonell obalans.

Det är viktigt att komma ihåg; att ha känslomässiga besvär är inte ett tecken på personlig svaghet eller brist på karaktär. Känslomässiga symptom ska inte vara varken mer eller mindre laddade än fysiska symtom från kroppen som t.ex. huvudvärk eller magont. Men när det handlar om PMS/PMDS-symptom som exempelvis depression, ångest och oro så skäms många kvinnor för sitt tillstånd. Nu är det dags att sluta skämmas!

 

Hur vet du att det är PMS/PMDS du lider av?

Vanligt förekommande känslomässiga symptom på PMS/PMDS är:

  • retlighet
  • raseri
  • känsla av att vara överväldigad
  • känsla av att vara uppe i varv
  • depression
  • oro
  • humörsvängningar
  • minskat självförtroende

Vid PMS/PMDS har du regelbunden mens (var 28:e till var 32:a dag) och du mår dåligt under lutealfasen, vilket är menscykelns andra hälft. Denna fas börjar vid ägglossning (som sker runt dag 14 från din första mensdag) och fram till att nästa mens börjar. När mensen väl kommer är det som att trycka på en knapp och alla symptom försvinner.

PMS/PMDS-symptom kan även upplevas av de kvinnor som är i förklimakteriet. Många av de kvinnorna kan då även uppleva bl a. nattsvettningar, vallningar, trötthet och gråtmildhet, och att symptomen fortsätter även när mensen börjat.

 

Ta ett första steg

Ett första steg till att ta kontroll över ditt mående är att kartlägga hur det förändras genom menscykeln. Detta kan du med fördel göra i vår app, men också med papper och penna även om det då kan bli lite svårt att få en överblick. Det första du behöver logga är samtliga dagar du har mens (om du har mens). I övrigt handlar det om att logga under de dagar som du upplever dina olika (framförallt mest besvärande) symptom. I appen kan du även fylla i hur intensiva de är och om du har mellanblödningar.

Att logga symptom ska inte vara överväldigande. Vi har valt ut 12 symptom som ofta indikerar på obalans i hormoner och signalsubstanser.

När du loggat dina symptom kommer du att kunna se:

  1. Om dina symptom är cykliska och om det finns något mönster
  2. Hur din eventuella menscykel ter sig, t ex. gällande längd, mellanblödningar och annan variation.

Använder du appen till att logga, kan du även:

  1. Få ett bra underlag för att göra ”Hormonkollen” som ger dig en indikation på vilken hormonell fas du befinner dig i
  2. Få reda på vilka eventuella orsaker som kan ligga bakom dina symptom baserat på dina egna personliga uppgifter (PREMIUM)
  3. Få rekommendationer på vad du kan göra för att motverka orsakerna och må ditt allra bästa (PREMIUM)

Om symptomen inte utgör cykliska mönster så är det inte PMS/PMDS du lider av. Symptomen vid äkta PMS/PMDS uppträder bara under lutealfasen, dvs mellan ägglossning och starten på nästa mens. En del kvinnor har besvär några få dagar före mensen, medan andra kan lida i två hela veckor. Symptomen har en benägenhet att förvärras ju närmare mensen man kommer.

När du har kartlagt symptomen och vet om ditt mående är kopplat till din menscykel el ej, är det dags att ta itu med orsakerna till varför du mår som du gör. För dig som kommit fram till att du lider av PMS/PMDS vill vi på HERCARE säga att det finns flera åtgärder som du kan vidta för att hormonellt komma i balans igen.

 

Läs även:

Vad orsakar PMS/PMDS?

3 nycklar för behandling av PMS/PMDS

 

Våra kosttillskott speciellt utvalda för kvinnor med PMS/PMDS:

HERCAREs webbshop