Vad orsakar PMS?

PMS/PMDS är när du har du regelbunden mens men upplever besvärande symptom premenstruellt, dvs mellan ägglossning och mens. En del kvinnor har besvär några få dagar, medan andra kan lida i två hela veckor.  När mensen väl kommer är det som att trycka på en knapp och alla symptom försvinner. Vanligt förekommande besvär kan vara irritation, ilska, känslan av att vara överväldigad, humörsvängningar, ångest och rusande tankar.

Östrogen och progesteron är våra två främsta kvinnliga könshormoner. De bildar en dynamisk duo som ska samspela och ta olika stor plats vid olika tillfällen under menscykeln. I menscykelns första hälft är det östrogen som är dominerande, och i dess andra hälft är det progesteron.

Efter att du haft en normal ägglossning (runt dag 12-14) förvandlas blåsan där ägget kom från till en gulkropp. Detta är ett tillfälligt hormonproducerande organ, som börjar producera progesteron. Därav brukar man även kalla progesteron för gulkroppshormon.


Just progesteronet är det första hormon som minskar när vi åldras. I mitten eller slutet av trettioårsåldern börjar nivån sjunka genom att ägglossningarna blir glesare. Progesteron har en lugnande inverkan på ditt humör tack vare allopregnanolone, en nedbrytningsprodukt av progesteron, som aktiverar den lugnande signalsubstansen GABA i hjärnan. Utan tillräckligt med progesteron, och därigenom allopregnanolone, så får du inte den aktivering av GABA som du behöver för att känna lugn och ro och för att bromsa stressreaktioner.

Flera studier visar att allopregnanolone är lägre hos kvinnor som lider av PMS/PMDS jämfört med de som inte lider av PMS.

Forskningsresultat tyder också på att hjärnan producerar färre receptorer för GABA när progesteronet är låg. Eftersom progesteron påverkar GABA-receptorerna och lugnar nervsystemet kan ett överskott av progesteron, t ex. vid höga doser progesteronersättning, orsaka håglöshet eller till och med lätt depression.

Biokemiskt sett har patienter med PMS/PMDS-symptom lägre nivåer av progesteron och allopregnanolone i blodet, och lägre nivåer av GABA och serotonin i blod och urin under den premenstruella fasen i menstruationscykeln. De saknar alltså de signalsubstanser som kan ge dem en känsla av lugn och välbefinnande.

Det finns mycket som du kan göra för att stötta din kropp och dina hormoner för att må bra genom hela menscykeln.

 

Läs även:

Lider du av PMS/PMDS?

Tre nycklar för behandling av PMS.

 

Våra kosttillskott speciellt anpassade för kvinnor i förklimakteriet:

HERCAREs webbshop