Del 2: Vad orsakar PMS?

Här kan du hitta den första delen i mini-serien om PMS.

Östrogen och progesteron är våra två främsta kvinnliga könshormoner. De bildar en dynamisk duo som ska samspela och ta olika stor plats vid olika tillfällen under menscykeln. I menscykelns första hälft är det östrogen som är dominerande, och i dess andra hälft är det progesteronets tur.

Efter en normal ägglossning (runt dag 12-14) förvandlas blåsan där ägget kom från till en gulkropp, ett tillfälligt hormonproducerande organ. Därav namnet gulkroppshormon (progesteron).

Progesteron är det första hormonet som minskar när vi åldras. I mitten eller slutet av trettioårsåldern börjar progesteronnivån sjunka genom att ägglossningarna blir glesare. Progesteron är lika viktigt för hjärnans funktion som östrogen men har en mer lugnande inverkan på humöret.

Den lugnande effekten av progesteron kommer från allopregnanolone, en metabolit av progesteron. Allopregnanolone aktiverar nämligen den lugnande signalsubstansen GABA i hjärnan. Utan tillräckligt med progesteron/allopregnanolone så får vi inte den aktivering av GABA som vi behöver för att känna lugn och ro och för att bromsa stressreaktioner.

Flera studier visar att allopregnanolone är lägre hos kvinnor som lider av PMS jämfört med de som inte lider av PMS.

Forskningsresultat tyder också på att hjärnan producerar färre receptorer för GABA när progesteronet är låg. Eftersom progesteron lugnar nervsystemet kan ett överskott av progesteron vid höga doser progesteronersättning orsaka håglöshet eller till och med lätt depression.

Progesteron påverkar också serotoninet indirekt genom sin påverkan på serotoninreceptorerna.

Biokemiskt sett har patienter med PMS-symptom lägre nivåer av progesteron och allopregnanolone i blodet, och lägre nivåer av GABA och serotonin i blod och urin under den premenstruella fasen i menstruationscykeln. De saknar alltså de signalsubstanser som kan ge dem en känsla av lugn och välbefinnande.

Det finns mycket som du kan göra för att stötta din kropp och dina hormoner för att surfa skönare genom menscykeln. I nästa blogginlägg ska vi titta närmare på det, klicka på länken nedan.

Tre nycklar för behandling av PMS.

 

HerCares kvinnoklinik är den första i sitt slag och vi vill hjälpa kvinnor i Sverige att leva friska, länge.

Vi erbjuder traditionell allmänmedicinsk och gynekologisk behandling kombinerad med hormonersättning, kostrådgivning, stresshantering och kognitiv beteendeterapi
.

Vården baseras på vetenskapligt beprövade och accepterade metoder – men också möjligheten att tänka nytt – för kvinnosjukvård i tiden och i ständig utveckling.

Här kan du boka ditt besök.