Blodprov i klimakteriet

Blodprov kan vara en viktig pusselbit för behandling i klimakteriet. Vi träffar kvinnor dagligen som blivit felbehandlade i vården. Där man kanske misstagit att kvinnan är deprimerad, när hon egentligen är i klimakteriet. Vi möter också kvinnor som blivit insatta på hormonbehandling för tidigt och inte alls mår bra då de fått för högt östrogen.  

För att undvika att du till exempel börjar med hormonbehandling för tidigt, eller avstår i onödan kan blodprov vara en viktig del i bedömningen. Det viktigt att du har en vårdgivare som kan tolka blodproverna och kartlägga andra viktiga delar.  

Vilka blodprover ska jag ta? 

FSH (follikelstimulerande hormon) är ett hormon som stimulerar äggstockarna till att utveckla äggblåsor.  I klimakteriet, när äggstocksfunktionen börjar minska, ökar FSH i försök att stimulera äggstockarna till producera mer hormoner. Den naturliga minskningen av äggstocksfunktionen kan därmed ge ett ökat värde på FSH. Därför kan höga nivåer av FSH i blodet vara ett tecken på att du är klimakteriet, alternativt i övergången till klimakteriet. 

Östradiol är den mest aktiva formen av östrogen som sjunker i klimakteriet och går att mäta i bland annat blodprov. Ofta kan vi se ett lågt östradiol som då kan bekräfta ett misstänkt klimakterium. 

Referensvärden och riktlinjer kan variera lite från labb till labb, men varierar även om det är ett urinprov eller salivprov. 

 

Kan vi fastställa klimakteriet med blodprover? 

Markörerna ger en vägledning och är en pusselbit i den övriga kartläggningen. Det är minst lika viktigt att ta med andra parametrar som ålder, symtom och ibland en gynekologisk undersökning för att fastställa hormonell fas. 

Provtagning i klimakteriet kan vara av större vikt om du t.ex. misstänker prematur menopaus eller ett tidigt klimakterium (se ordlista nedan). Då kan det även vara mer aktuellt att ta FSH vid två olika tillfällen för att säkerställa diagnos. 

symtom på klimakteriet är flera och kan misstas med andra åkommor så är det viktigt att reda ut om det kan handla om östrogenbrist eller inte. Vanliga symtom kan vara t.ex. hjärndimma, nedstämdhet och sömnbesvär vilket också är vanliga symtom vid utmattning. 

Så ja, provtagning är viktigt! Men det är också relevant att veta när det är viktigt. Det går sällan att fastställa klimakteriet med endast ett blodprov. 

Vi på HerCare ser till din helhetshälsa. Utöver provtagning på FSH och östradiol tar vi flera andra blodprovsmarkörer för att undvika felbehandling. Vi ser också över eventuella stressorer. Våra hormoner är stresskänsliga och stress kan ju handla om både inre och yttre faktorer och det är inte alltid helt lätt att veta vad som skapar stress hos just dig.  Ett högt FSH kan indikera stress och betyder inte alltid att du är i, eller börjar närma dig, klimakteriet. 

 

Kan jag ta blodprovet när som helst i cykeln?  

Blodprovet på FSH och östradiol bör tas på den tredje till femte dagen i menscykeln, vi räknar mensens första dag som dag 1. I den fasen (dag 1-5) i cykeln ligger hormonnivåerna som lägst. 

 

Vad gör jag om jag inte menstruerar?

Har du ingen mens så kan du ta blodprovet vilken dag som helst inför ditt möte. 

 

Våra blodprov i klimakteriet 

Här kan du se vilka blodprov som vi rekommenderar. Vilket just du ska ta är individuellt. Boka ett Inledande samtal så får du svar på vad som passar dig. 

Lilla baspanelen: HerCares lilla baspanel

Stora baspanelen: HerCares stora baspanel

 

Ordlista: 

  • Prematur menopaus: drabbar ca 1 % av alla kvinnor före 40 års ålder och 0,1 % under 30 år.  
  • Tidigt klimakterium: menopaus som uppträder mellan 40-45 års ålder. 

För tidig menopaus utan behandling kan vara kopplat till ökad risk för benskörhet, tjocktarmscancer, stroke och större dödlighet i framför allt hjärt- och kärlsjukdom. Då är det viktigt att behandla med hormoner i tid. Vill du veta hur det ser ut för dig? Boka ett Inledande samtal så hjälper vi dig!

Boka ett Inledande samtal

 

 

Artikeln är skriven av Samira Jabbar, barnmorska på HerCare.