Sköldkörteln är navet i kroppens hormonella hjul. Den påverkar nästan alla våra funktioner och kan liknas vid en termostat. Den känner efter vad som pågår i kroppen för att kunna bromsa eller gasa på ämnesomsättningen.
Två kontrollcentra i hjärnan avgör hur mycket hormon sköldkörteln ska tillverka. Hypotalamus är generalen som sänder signaler i form av TRH (tyreotropinfrisättande hormon) till den underordnade hypofysen. När hypofysen får signaler från hypotalamus, frisätter den ett eget hormon, TSH (tyroideastimulerande hormon). TSH stimulerar sköldkörteln till att bilda tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3).
T4 kan ses som ett lagringshormon som kan omvandlas till T3 – den aktiva formen – vid behov. Det mesta, 80 procent, av omvandlingen till T3 sker i mag-tarmkanalen och 20 procent i hjärnan.
Sköldkörteln och hypofysen står i ständig växelverkan genom ett återkopplingssystem som innebär att höga hormonnivåer i blodet ger signaler till hjärnan om att minska mängden TRH och TSH och tvärtom.
Hypo och hyper
Det enklaste och vanligaste sättet att undersöka sköldkörtelns funktion är att ta ett blodprov som visar ditt TSH-värde. Om ditt TSH-värde är högt är det ett tecken på att din hjärna skickar många signaler till sköldkörteln om att den måste tillverka mer hormon. Det tyder på att sköldkörteln fungerar långsamt – att du har låg sköldkörtelfunktion, så kallad hypotyreos.
Men TSH visar bara hur signalerna fungerar mellan hypofysen i hjärnan och sköldkörteln. Provet visar inte hur mycket hormon som sköldkörteln faktiskt tillverkar och omvandlar. Därför bör man även mäta sköldkörtelhormonerna T4 och T3 för att se om också de värdena är låga.
En del kan ha ett normalt TSH-värde, men avvikande aktivitet i själva sköldkörteln. Det gäller särskilt om sköldkörteln är för aktiv och tillverkar för mycket hormon – så kallad hypertyreos. Då har man ett extra lågt TSH-värde, men för höga T4- och T3-värden.
Tänk nätverk, inte bara sköldkörtel
Kroppens olika system samverkar, inte minst med sköldkörteln. Den senaste forskningen tyder på att kroppens olika organ har egna feedbacksystem som är kopplade till sköldkörteln.
Så när vi pratar om sköldkörteln pratar vi om ett helt nätverk med körtlar, organ och olika slags biokemikalier som samverkar med varandra. Dessutom finns det en lång rad faktorer som påverkar samarbetet: mat, miljögifter, alkohol, allergier, inflammation, infektioner, stress och andra hormonella obalanser.
Som du ser är det svårt att balansera sköldkörtelns funktion enbart genom att titta på resultaten från blodprover. Det finns så många saker som kan påverka sköldkörtelvärdena som inte syns i ett enskilt provsvar.
Tre saker är extra viktiga att känna till i samband med sköldkörteln:
- De flesta som har hypotyreos har den autoimmuna sjukdomen Hashimotos tyreoidit. Tillståndet innebär att kroppen angriper sin egen sköldkörtel, och orsakas ofta av läckande tarm och/eller glutenintolerans. Därför kommer våra näringsterapeuter att fokusera mycket på ditt mag-tarmsystem om du har sköldkörtelbesvär.
- Det är viktigt att du får i dig tillräckligt av en rad näringsämnen som kroppen behöver för att kunna producera och konvertera sköldkörtelhormoner. Det finns också olika ämnen som kan störa produktionen och omvandlingen av T4 till aktivt T3.
- Vid utbrändhet ska man alltid behandla lågt kortisol och orsakerna till utmattningen först innan man ger någon form av sköldkörtelhormon. Annars kan produktionen av stresshormoner hamna i ännu större obalans och patienten kan få problem med oro och ångest.
Observera att det sällan är fel på binjurarna vid så kallad binjureutmattning. Långvarig stress kan dock leda till att binjurarna inte får den signal den behöver från hypofysen för att tillverka kortisol. Signalerna går inte fram och man blir utmattad. Problemet kan bli ännu värre om man tränar. Symtomen vid låg kortisolproduktion påminner till stor del om låg sköldkörtelfunktion, men man är helt utmattad, särskilt på morgonen.
Trots den stora samverkan mellan kroppens olika hormonsystem, samarbetar sällan endokrinologer och gynekologer i vården. Det vill vi på HerCare förändra genom att visa hur viktigt det är att se kroppen som ett nätverk vid behandling av hormonobalans. Det går inte att bara jobba med enbart sköldkörtelhormon vid hypotyreos eller bara med östrogen och progesteron vid klimakteriebesvär. Man måste utgå från att kroppens olika system och organ interagerar.
Tänk på att:
Lyssna på kroppen
Sänka ribban – prestera mindre och hitta en balans i livet
Prova yoga, qigong, avslappning, meditation, andningsövningar
Odla dina relationer och vänskapsband
Utesluta socker, gluten, mjölk, undvik alkohol och vara försiktig med mycket stora mängder kålväxter om du ofta dricker grönsaksjuicer
Begränsa ditt alkoholintag
Använda antiinflammatoriska kryddor i matlagningen, t.ex. gurkmeja, ingefära, kryddnejlika, timjan, oregano
Mjölksyrad mat stärker tarmfloran, men var försiktig om du misstänker att du är intolerant mot histamin