D-vitamin, en vanlig näringsbrist hos kvinnor

Mer än en miljard människor i världen beräknas ha för låga nivåer av D-vitamin. Med solljus, rätt kost och tillskott går det att åtgärda.

Brist på D-vitamin ökar risken för att utveckla bland annat:

  • Benskörhet
  • Autoimmuna sjukdomar (ex MS och typ 1 diabetes)
  • Cancer
  • Fetma
  • Högt blodtryck
  • Hjärt-kärlsjukdom
  • Tidig död (källa 1-4)

Men: Det går att komma upp i optimala nivåer av D-vitamin och därigenom motverka riskerna!

Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin (som fungerar mer som ett hormon) och reglerar över 1.000 gener i våra celler, det vill säga om dessa gener är påslagna eller avstängda. Detta styr i sin tur en rad funktioner i kroppen; det reglerar bland annat kalcium- och fosfatnivåerna, stöttar immunsystemet, vår tillverkning av könshormoner, musklerna, skelettet, vår mun- och mag-tarmhälsa, hjärnan och våra kognitiva funktioner och humöret genom bland annat tillverkningen av serotonin.

Det finns två olika former av D-vitamin: D2 och D3. Biotillgängligheten är lägre för vitamin D2, vilket innebär att kroppen inte kan nyttja vitamin D2 i lika stor utsträckning som vitamin D3.

Symptom vid D-vitaminbrist

Symptom vid brist kan vara diffusa, men kan vara något av följande; 

  • Värk i ben, leder och muskler

  • Inflammation

  • Nedsatt immunförsvar med förkylningar, virusinfektioner

  • Frakturer

  • Hjärtklappning

  • Dålig aptit

  • Trötthet

  • Depression

  • Håravfall

  • Muskelkramper

Många av dessa symptom kan likna och förväxlas med underfunktion i sköldkörteln eller hormonella förändringar i samband med klimakteriet.

Hur du får i dig D-vitamim

Vitamin D3 hittar du främst i animaliska fettrika födoämnen som;

  • Fet fisk

  • Kött

  • Lever

  • Äggula

Vitamin D2 finns i:

  • Svampar, till exempel stensopp och kantareller

  • Livsmedel,som är berikade med vitamin D2,  ex mjölk

 

Mest Vitamin D3 får du från solljus

Det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten. Vitamin D3 bildas också från kolesterol i huden via UV-B strålning. Denna tillverkning står för ca 90 % av vår totala D-vitaminproduktion.

När solen står lågt på himlen filtreras UV-B strålarna bort i atmosfären, vilket innebär att det i norra Europa bara är under sommarmånaderna (maj-augusti) dagtid som vi producerar D-vitamin i huden.

Under sommaren rekommenderas 20 minuters solexponering på åtminstone delar av kroppen (armar, ben) utan solskydd dagligen för att upprätthålla bra nivåer av D-vitamin. Vårt D-vitamin kommer alltså ligga högre efter sommaren än under vinterhalvåret.

Ta tillskott under vinterhalvåret

Det är viktigt att mäta nivåerna av D-vitamin i blodet och följa upp efter att tillskott ges för att uppnå optimala nivåer. 

Ta tillskott i vitamin D3-form, gärna tillsammans med Vitamin K2 (vilket aktiverar osteocalcin som hjälper med upptaget i skelettet). Många som får tillräckligt med solljus kan avstå från tillskott av D-vitamin under sommaren. Annars kan D-vitamintillskott på 2.000 IE vara aktuellt även då, speciellt till äldre personer med försämrat upptag av UV-strålning och omvandling av D-vitamin i huden.

Svenska Livsmedelsverkets rekommendationer om 800 IE (Internationella Enheter) per dag kan betraktas som minimala nivåer för att inte drabbas av akut brist. Det är inte tillräckligt för att upprätthålla optimala nivåer för att minska risken för sjukdomar som benskörhet över tid. För de flesta är snarare en daglig dos kring 2.000-4.000 IE/dag i tillskott att rekommendera för att upprätthålla bra nivåer av D-vitamin. 

På HERCARE mäter vi D-vitaminnivåer på alla kvinnor. Vi ser nästan aldrig någon kvinna med optimala nivåer om hon inte tar tillskott av vitamin D. 

 

Upplever du något av symptomen ovan?

Boka ett inledande samtal så ser vi vilken typ av behandling som kan passa dig. Välkommen!

Läs mer och boka Inledande samtal 

Läs mer om vad näringsbrister kan ge för symptom

Referenser

  1. Palacios C, Gonzalez L. Is vitamin D deficiency a major global public health problem? J Steroid Biochem Mol Biol. 2014 Oct;144 Pt A:138-45. doi: 10.1016/j.jsbmb.2013.11.003. Epub 2013 Nov 12. PMID: 24239505; PMCID: PMC4018438.

  2. Heaney RP. Long-latency deficiency disease: insights from calcium and vitamin D. Am J Clin Nutr. 2003 Nov;78(5):912-9. doi: 10.1093/ajcn/78.5.912. PMID: 14594776.

  3. Holick MF. Vitamin D: importance in the prevention of cancers, type 1 diabetes, heart disease, and osteoporosis. Am J Clin Nutr. 2004 Mar;79(3):362-71. doi: 10.1093/ajcn/79.3.362.

  4. Sutherland JP, Zhou A, Hyppönen E. Vitamin D Deficiency Increases Mortality Risk in the UK Biobank : A Nonlinear Mendelian Randomization Study. Ann Intern Med. 2022 Nov;175(11):1552-1559. doi: 10.7326/M21-3324. Epub 2022 Oct 25. PMID: 36279545.

  5. Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.

  6. Holick MF. Vitamin D deficiency. N Engl J Med 2007;357:266-81.

  7. Brown LL, Cohen B, Tabor D, Zappala G, Maruvada P, Coates PM. The vitamin D paradox in Black Americans: A systems-based approach to investigating clinical practice, research, and public health—expert panel meeting report. BMC Proceedings, 2018;12(Suppl 6):6.

  8. LeBoff MS, Chou SH, Ratliff KA, Cook NR, Khurana B, Kim E, Cawthon PM, Bauer DC, Black D, Gallagher JC, Lee IM, Buring JE, Manson JE. Supplemental Vitamin D and Incident Fractures in Midlife and Older Adults. N Engl J Med. 2022 Jul 28;387(4):299-309. doi: 10.1056/NEJMoa2202106. PMID: 35939577; PMCID: PMC9716639.

  9. http://www.iom.edu/

  10. McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Baggerly LL, Garland CF, Gorham ED, Hollis BW, Trump DL, Lappe JM. Breast cancer risk markedly lower with serum 25-hydroxyvitamin D concentrations ≥60 vs <20 ng/ml (150 vs 50 nmol/L): Pooled analysis of two randomized trials and a prospective cohort. PLoS One. 2018 Jun 15;13(6):e0199265. doi: 10.1371/journal.pone.0199265. PMID: 29906273; PMCID: PMC6003691.

  11. Hyppönen E, Läärä E, Reunanen A, Järvelin MR, Virtanen SM. Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study. Lancet. 2001 Nov 3;358(9292):1500-3. doi: 10.1016/S0140-6736(01)06580-1. PMID: 11705562.

  12. Mohr SB, Gorham ED, Kim J, Hofflich H, Garland CF. Meta-analysis of vitamin D sufficiency for improving survival of patients with breast cancer. Anticancer Res. 2014 Mar;34(3):1163-6. PMID: 24596354.

  13. Young MRI, Xiong Y. Influence of vitamin D on cancer risk and treatment: Why the variability? Trends Cancer Res. 2018;13:43-53. PMID: 30369773; PMCID: PMC6201256.

  14. Bäcker-Koduah P, Bellmann-Strobl J, Scheel M, Wuerfel J, Wernecke KD, Dörr J, Brandt AU, Paul F. Vitamin D and Disease Severity in Multiple Sclerosis-Baseline Data From the Randomized Controlled Trial (EVIDIMS). Front Neurol. 2020 Feb 25;11:129. doi: 10.3389/fneur.2020.00129. PMID: 32158426; PMCID: PMC7052055.

  15. José L Hernández, Daniel Nan, Marta Fernandez-Ayala, Mayte García-Unzueta, Miguel A Hernández-Hernández, Marcos López-Hoyos, Pedro Muñoz-Cacho, José M Olmos, Manuel Gutiérrez-Cuadra, Juan J Ruiz-Cubillán, Javier Crespo, Víctor M Martínez-Taboada, Vitamin D Status in Hospitalized Patients with SARS-CoV-2 Infection, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 106, Issue 3, March 2021, Pages e1343–e1353,

  16. Nielsen NM, Junker TG, Boelt SG, Cohen AS, Munger KL, Stenager E, Ascherio A, Boding L, Hviid A. Vitamin D status and severity of COVID-19. Sci Rep. 2022 Nov 17;12(1):19823. doi: 10.1038/s41598-022-21513-9. Erratum in: Sci Rep. 2023 Jan 31;13(1):1781. PMID: 36396686; PMCID: PMC9672358.

  17. Navale SS, Mulugeta A, Zhou A, Llewellyn DJ, Hyppönen E. Vitamin D and brain health: an observational and Mendelian randomization study. Am J Clin Nutr. 2022 Aug 4;116(2):531-540. doi: 10.1093/ajcn/nqac107. PMID: 35451454; PMCID: PMC9348994.

  18. Zhao J, Liu S, Wang Y, Wang P, Qu D, Liu M, Ma W, Li Y. Vitamin D improves in-vitro fertilization outcomes in infertile women with polycystic ovary syndrome and insulin resistance. Minerva Med. 2019 Jun;110(3):199-208. doi: 10.23736/S0026-4806.18.05946-3. Epub 2019 Jan 4. PMID: 30612423.