Våra äggstockar fungerar tyvärr inte livet ut. Från mitten av trettioårsåldern till slutet av femtioårsåldern genomgår våra kroppar många förändringar. Våra hormonnivåer, speciellt för de kvinnliga hormonerna östrogen och progesteron, kan variera stort.
Hormonproduktionen i äggstockarna upphör med klimakteriet, oftast i början eller i mitten av femtioårsåldern. Din kropp slutar dock inte producera hormoner över en natt. Det tar faktiskt mellan tio och femton år. Det är en lång tid att behöva genomlida en mängd olika känslomässiga och fysiska besvär till följd av varierande hormonnivåer! Därför är det så klart viktigt för dig att hitta lösningar som minskar dina symptom och gör att du kan känna dig både frisk och glad.
Allteftersom äggstockarnas hormonproduktion minskar genomgår du fyra större hormonella faser. Var och en av dessa fyra faser har en egen uppsättning av möjliga känslomässiga och fysiska symptom. En del kvinnor glider bara igenom dessa övergångar utan särskilt många symptom, medan andra upplever alla möjliga slags känslomässiga och fysiska besvär. Men ju mer balanserad du är näringsmässigt och ju mindre stressad du känner dig, desto mindre besvär kommer du att uppleva.
Fas 1: Den normala hormonbalansen
Vi mår alla lite olika från dag till dag, av naturliga skäl, genom större delen av livet. Och när du befinner dig i den här fasen, som tar sin början i och med att du börjar menstruera, mår du mer eller mindre likadant hela månaden. Dina symptom som till exempel oro, irritation, depression och huvudvärk förvärras inte drastiskt före väntad mens, vilket betyder att du inte lider av PMS eller hormonell obalans. Symptomen orsakas i stället ofta av stress och obalans i signalsubstanserna. Detta kan inträffa i alla åldrar, och flickor i tonåren är inget undantag.
Anledningen att våra hormoner produceras i en sådan finstämd balans månad efter månad under vårt fertila liv är ju för att förbereda kroppen på en graviditet. Om du däremot är alltför stressad uppfattar ditt nervsystem det som att du är i akut fara och får hormonproduktion och ägglossning att stanna upp. Det är nämligen inte meningen att du ska bli gravid i det läget.
Fas 2: PMS – det cykliskt ”galna” tillståndet
Denna fas, PMS – premenstruellt syndrom, inträder oftast i mitten av trettioårsåldern, men kan under pressade förhållanden börja tidigare i livet. Symptom som oro, ilska, irritation, depression kommer alltid före mensen och varar i allmänhet från några dagar till hela två veckor. Symptomen kan orsaka en hel del obehag, men försvinner när mensen väl börjar. Mensen i sig själv är ofta oförändrad. I den här fasen börjar nivån av det lugnande hormonet progesteron, som produceras efter ägglossningen, att sjunka.
Fas 3: Förklimakteriet – crazy, crazy, ingen dag är den andra lik
Denna fas börjar ofta i fyrtioårsåldern. Symptom som oro, ilska, irritation, depression, vallningar och nattsvettningar uppträder ofta ett par dagar till två veckor före mensen. Dessa symptom ersätts dock med nya när mensen väl har börjat, och trötthet, sömnproblem, gråtmildhet och håglöshet sätter i stället in. Många kvinnor säger att de i den här fasen bara känner sig normala en enda vecka i månaden. Mensen kommer ofta tätare och blir rikligare med blodklumpar, vilket ofta kan leda till järnbrist.
Fas 4: Klimakteriet och postmenopaus – vart tog livsgnistan vägen?
Denna fas börjar ofta runt femtioårsåldern. Symptomen i den här fasen är ungefär desamma varje dag. Mensen kommer väldigt glest, kanske bara några gånger under året, eller har upphört helt och hållet. Vanliga symptom i klimakteriet är: håglöshet, gråtmildhet, sömnsvårigheter, vallningar, hjärtklappning minskat fokus och hjärndimma. Du känner inte riktigt igen dig själv, och aktiviteter som du tidigare gillat kan kännas jobbiga och ointressanta. Nu producerar äggstockarna bara väldigt små mängder av östrogen och inget progesteron. Klimakteriet pågår vanligtvis i ett år och efter det befinner du dig i vad som kalls postmenopaus (finns inget ord för detta på svenska) i resten av ditt liv.