HerCare 1 år!

I samband med att HerCare firar 1 års jubileum den här veckan passade vi på att ställa några frågor till Mia Lundin som grundat kvinnokliniken.

Hej Mia! Berätta, hur känns det att HerCare firar ett år?

– Fantastiskt! Tiden har gått så fort! Ett helt år… Det är helt otroligt: vi har kommit så långt på det här året. Vi har en fantastisk personal som är helt otroliga och som bryr sig så mycket om våra patienters välbefinnande. Jag minns när vi öppnade portarna förra året; allt var nytt, personalen, lokalen… vi var osäkra på om ens möblerna skulle levereras i tid! Sedan när vi öppnade blev det kaos – bara på första dagen fick vi 300 mejl. Det visade sig att mötesbokningen hade kraschat pga av det höga trycket… Vi kände verkligen att vi var efterlängtade! Tänk att vi har haft 4650 patientmöten på ett år och har fått möjlighet att hjälpa så många kvinnor.

Vad har varit roligast? Vad har varit tufft?

– Vi har både skrattat och gråtit! Det har faktiskt varit både roligt, men stundtals också väldigt jobbigt. Det roligaste är när jag sitter i receptionen och träffar våra patienter där – det är underbart att se och mötas av hur glada och tacksamma de är!

Det tuffaste tycker jag är det här med att det kostar så mycket att driva privatvård, vi får en del kritik gällande priset det kostar att komma till HerCare. Men vi får varken ersättning från Landstingen eller försäkringsbolagen… Landstingsbidrag bygger på 15-minuters möten med möjlighet att ta upp endast ETT symtom – och det är precis så vi inte vill jobba! De allra flesta kvinnor som kommer till oss har inte bara ett symtom utan flera. Och för att på allvar kunna hjälpa till att reda ut roten till problemen behövs absolut längre tid. Men det är frustrerande att veta att vi kan hjälpa – men att alla inte får chansen.

Vilka insikter har du fått efter att ha jobbat med svenska kvinnor under ett år? Något som förvånar dig?

– Jag är faktiskt chockad över antalet svenska kvinnor som lider av psykisk ohälsa och hur de inte får vård, hjälp och stöd och att det saknas både resurser och kunskap.

Vilka problem eller symtom är vanligast bland patienterna på HerCare?

– De flesta av våra patienter söker för hormonella obalanser som PMS, förklimakteriet, klimakteriet, hypotyreos och PCOS. Väldigt många söker också för utbrändhet och IBS.

Vad skulle du vilja att varje svensk kvinna kände till när det kommer till hormonhälsa?

– Att vårt kvinnliga hormonsystem är extremt känsligt och lättpåverkat av stress och dålig näring. Väldigt många av våra patienter har just en eller båda av dessa faktorer som grundorsak till varför hormonerna är ur balans och de inte alls mår särskilt bra. Så det jag skulle vilja att alla kvinnor känner till är att det faktiskt finns konkreta saker som man kan göra åt det här. Med rätt kunskap och hjälp behöver man inte dras med och bara bli tvungen att lära sig att leva med sitt dåliga mående.

Vilka är dina drömmar för framtiden för HerCare?

– Min dröm är att det ska finnas en HerCare-klinik i varje stad i Sverige där kvinnor kan få rätt vägledning, omsorgsfull hjälp och kloka råd. Och att vi kan minska på antalet som lider av psykisk ohälsa.

Stort grattis till första året med HerCare och lycka till i framtiden!