Vad rädd om magsyran, den gör nytta!

Dagens Nyheter uppmärksammade i helgen riskerna med att långvarigt stå på läkemedlet Omeprazol, ett läkemedel som används mot sura uppstötningar och halsbränna (länk till DN; 5 maj, 2024). Det är särskilt problematiskt vid långvarigt bruk, och kan ge en rad negativa effekter.

Omeprazol minskar magsyran i magsäcken, det är den minskningen som ger lindring av symptom. Magsyra ger ett skydd mot oönskade ”gäster” som kan finnas i maten; bakterier och parasiter.

Men magsyrans viktigaste funktion är ju att bryta ned maten så att vi kan ta upp näring! B12, kalcium, järn och magnesium är exempel på näringsämnen som vi tar upp sämre när vi står på syrahämmande läkemedel som Omeprazol. Det minskade näringsupptaget kan öka risken för både benskörhet, trötthet, magproblem och maginfektioner.

Ungefär 1 miljon svenskar använder Omeprazol, men många tar det i onödan. Vi på HERCARE är oroade över detta då vi varje dag ser symptom som kommer ur näringsbrister och hur det drabbar många kvinnor. Riskfaktorer för att utveckla halsbränna och sura uppstötningar är framför allt hur, vad och när vi äter. Samt övervikt, fysisk aktivitet, stress och ålder. Det finns andra, bättre sätt att bli av med problem kopplade till magkatarr, sura uppstötningar och halsbränna!

Varmt välkommen till oss på HERCARE.

Boka ett inledande samtal så ser vi hur vi bäst kan hjälpa dig.