Med sommaren kommer värme, solsken och sprudlande färger. Halvnakna kroppar och gräs som kittlar mellan tårna inviterar till lustfyllda stunder i oskördad halm. Eller? Så är det för vissa men långt ifrån alla och eftersom lust och motivation är ett resultat av tillräckligt höga mängder av viktiga hormoner och signalsubstanser i kroppen, så är det också dessa som kan vara avgörande för om du väljer att slänga armarna runt din älskling eller ej.
Så vad är det som avgör om vi känner lust och vilja till intimitet?
Dels så är en tillräckligt hög mängd av könshormonerna progesteron, östrogen och testosteron bidragande till kvinnans sexlust. Därför kan lusten påverkas negativt i tider då dessa könshormoner är låga som i och efter klimakteriet eller direkt efter menstruation hos en fertil kvinna. Om man följer sin cykel noggrant så kan man kanske märka att lusten toppar just runt ägglossning då könshormonerna är som högst. Vissa kan också uppleva att lusten spirar några dagar innan menstruation då östrogenet skjuter i höjden innan blödning uppstår.
Det är inte bara könshormonerna som spelar en roll när det kommer till viljan till intimitet utan också signalsubstanser och där ibland dopamin. Dopamin är en så kallad excitatorisk neurotransmittor som verkar stimulerande på hjärnan. Dopamin är en del av belöningssystemet och styr vår motivation och vår lust till njutning. Brist på dopamin gör att vi känner oss omotiverade och håglösa. Signalsubstansen är inte avgörande för om vi kan njuta sexuella upplevelser men är avgörande när det kommer till viljan att göra sådant som vi vet ger oss njutning. Eftersom östrogen stimulerar effekten av dopamin så kan låga mängder av östrogen bidra till låg motivation och minskad sexlust.
En sak som Mia Lundin alltid brukar säga är att “kvinnor har sex när de mår bra, och män för att må bra”. En kvinna som är trött och stressad är inte en kvinna som har sex och njutning som första prioritet! Så med sol och värme och lite extra tid för vila och återhämtning är sommaren en perfekt tid att hitta tillbaka till det lustfyllda.
Mat för mer lust
Då könshormoner produceras utifrån kolesterol så är det viktigt att inte vara för snål med fett i kosten. Detsamma gäller protein då signalsubstansen dopamin produceras av aminosyrorna tyrosin och fenylalanin. Höga mängder av dessa aminosyror hittar du bland annat i rött kött, fågel, tonfisk, soja, mandlar, pumpafrö och ost.
Efter klimakteriet kan hormonersättning vara räddningen, men även ett tillskott av den antioxidantrika roten maca har visat sig att kunna stimulera effekten av progesteron och östrogen efter klimakteriet. Värt att testa även för dig i fertil ålder! Maca kan användas som en krydda i mat eller t.ex. i en smoothie.
När allt detta är sagt så är det normalt att inte känna lust till intimitet. Vi har alla olika hormonella profiler. Avsaknad av lust blir först ett problem hos den som upplever detta som just…ett problem. En del kvinnor upplever mer libido än andra. Vissa var dag, vissa endast runt ägglossning, och andra kan ej minnas att de upplevt lust till sex någonsin.
Är du en av dem som upplever avsaknad av lust och motivation?
Hos oss på Hercare kan du få hjälp med att kartlägga dina hormonnivåer och signalsubstanser för att sedan få råd om kost, tillskott och bioidentiska hormoner som passar din hormonella profil.
Text av HerCares näringsterapeut Sanne Lundblad