Värk i kroppen, andningsbesvär, spänningar och huvudvärk 

Kroppen är gjord att kunna hantera stress i korta perioder, sedan behöver den vila.

Det är brist på återhämtning som är farlig. Långvarig stress påverkar kroppen negativt på många sätt, inklusive trötta, värkande och stela muskler. För att minska värken så måste du minska stressen och ge kroppen tid för återhämtning och vila.

 

Vilka symptom kan man uppleva?

Symptomen kan variera och sträcka sig från grava till mer eller mindre diffusa besvär.

Vanliga tecken är:

 • huvudvärk eller migrän
 • svårigheter att slappna av i kroppen
 • yrsel
 • hjärndimma
 • stelhet/värk i nacken
 • stelhet, spända käkar
 • stelhet/värk i axlar
 • stelhet/värk i bröstrygg, ländrygg
 • stelhet/värk i höfter
 • stelhet/värk i armar
 • andningsproblematik; grund andning, svårt att ta djupa, fulla andetag
 • känsla av stress, oro i kroppen


Hur vet jag att det är stressrelaterad värk jag lider av? 


Vid upplevd stress höjs pulsen och blodet pumpas ut till kroppens stora muskelgrupper i ben och armar. Andningen blir grundare och kroppen är i ett spänt läge, redo att “fly eller fäkta”. När man upplever en stor andel stress och/eller inte har förmågan att återhämta sig och slappna av i kroppen mellan varven, då är det lätt att spänningar sätter sig i olika delar av kroppen, och ger trötta, stela och/eller värkande muskler.

Varför får man stressrelaterad värk i kroppen? 

Stressen börjar alltid i hjärnan som registrerar ett hot och skickar signaler till kroppen att det är fara och färde. Stresshormoner ökar för att försvara kroppen mot faran. Hjärtat slår snabbare och prioriterar blodtillförsel till muskler, lungor och hjärnan. Blodtrycket höjs och kan även upplevas hjärtklappning. Musklerna spänns för att förbereda sig att fly, och är spända så länge faran är kvar.

Behandling på HerCare

Ulrika Strandqvist har kvinnohälsa som inriktning och är leg. sjukgymnast/fysioterapeut, leg. naprapat och MediYoga-terapeut. Ulrika har en vidareutbildning i akupunktur och jobbar även med Basal Kroppskännedom och avspänningstekniker som autogen träning och progressiv avspänning.

För välbefinnande, sinnesro och hormonell balans är det otroligt viktigt att få ner stressnivån i kroppen. Med hjälp av detta kan du påverka kroppens stressreaktioner. Du får hjärtat att slå lugnare, musklerna att bli avslappnade, ge mage och tarm bättre cirkulation och därmed bättre näringsupptag, få ett förbättrat immunförsvar och minskade stresshormoner i blodet. Det ger bästa förutsättningen för att balansera hormonerna, nervsystemet och det ger kroppen chansen att effektivare tillgodogöra sig läkning.

Rent praktiskt börjar Ulrika sina behandlingar med att lyssna noga på patienten. Sedan görs en fysisk undersökning; hållning, palpation av muskulatur och tester som kollar ev. fysisk skada. Även patientens andningsstatus, stressnivå och förmåga att slappna av kollas av.

Sedan individanpassas behandlingen utifrån olika tekniker för att öka kroppsmedvetenheten och att öva upp förmågan till avslappning. Massage och akupunktur kan användas för att minska spänningar. Patienten får enkla verktyg med sig hem t.ex. övningar för nacke och rygg eller ett yogapass.

Träffa Ulrika Strandqvist; Fysioterapeut med specialkompetens kvinnohälsa.
Boka ditt möte med Ulrika under Boka tid/Övriga besvär.

Boka tid