Vår menscykel är till stor del en reflektion av vår livsstil, stressnivå och mående. En normal menscykel är ofta ett kvitto på att vi mår bra, men även då har hormoner stor påverkan på oss. Hormonernas inverkan på vår energi och vårt mående påverkas nämligen av var i menscykeln vi befinner oss. Ibland behövs mer återhämtning, ibland finns mer lust för sociala sammanhang eller sex, ibland extra kapacitet för fysisk aktivitet osv.
Om vi lär oss mer om hormonernas naturliga skiftningar och hur de påverkar oss och våra relationer, kan vi leva i synk med vår naturliga hormonella rytm. Om vi gör det, eller pushar oss för hårt, ökar risken för hormonella obalans. Det kan orsaka påtagliga besvär som mensrubbningar, oro, sömnstörningar, huvudvärk, depression mm. Tyvärr är det många kvinnor som inte vet att deras symptom är orsakade av hormonell obalans eller att det finns hjälp att få.
En kvinna med menscykel påverkas dagligen av en unik sammansättning könshormonerna (östrogen, testosteron och progesteron) därför är det nästan naivt att förvänta sig att hon varje dag ska känna, orka, må eller ens vilja samma saker. Lär vi oss förstå hur vi påverkas av hormonerna så går det att leva i synk med sin hormonella cykel och förstå vilka dagar vi har våra superkrafter och när vi behöver vara mer noga med att hushålla med energin.
*självklart trubbas detta av för kvinnor som tar hormonella preventivmedel, och detta är heller inte sant för de kvinnor om är i klimakteriet.
Även om det finns individuella skillnader så skiljer sig kvinnor och män hormonellt sätt väldigt mycket. För det första så skiljer sig nivåerna. Kvinnor kan exempelvis ha upp till 200 gånger högre östrogen och 60 gånger högre progesteron än män, medan män kan ha upp till 70 gånger högre testosteron än kvinnor.
Den största påverkan på oss är nödvändigtvis inte nivåerna av hormon, utan hur mycket och hur fort nivåerna växlar över tid.
Innan vi kvinnor går in i klimakteriet har vi en månatlig cykel som kan liknas vid en symfoni av flera olika hormoner som produceras i liknande mönster månad efter månad. Hormonellt är ingen dag den andra lik, och man mår troligtvis lite olika från dag till dag.
Männens hormoner fluktuerar däremot inte alls lika mycket. Skiftningarna är små och cykeln är endast ett dygn där testosteronnivån är lite högre på morgonen än på kvällen.
Under vår ”hormonella resa” från puberteten till klimakteriet, går vi kvinnor igenom vad vi på HERCARE kallar de hormonella faserna: Normal menskurva, PMS, Förklimakteriet och Klimakteriet.
EN NORMAL MENSKURVA
Om du har en normal menscykel som ser mer eller mindre likadan ut månad efter månad.
PMS
Om du har normal menscykel men upplever cykliska symptom mellan ägglossning och första dagen av mensen (PMS/PMDS). Dessa symptom kan vara orsakade av en obalans i signalsubstanserna eller ett något sjunkande progesteronvärde och ibland en kombination av dessa två.
FÖRKLIMAKTERIET
Runt 40-årsåldern är det vanligt att den hormonella balansen börjar bli påverkad. Detta kan även inträffa flera år tidigare. Ju mer stressad du är desto mer har hormonerna en tendens att börja svänga ordentligt. Detta är för många den tuffaste hormonella fasen och kan vara 1-10 år. Det är vanligt att mensen blir rikligare, cykeln kortare och att PMS-symptomen ökar och ”hänger kvar” trots att mensen kommer.
KLIMAKTERIET
Runt 50-årsåldern upphör hormonproduktionen i äggstockarna. Klimakteriet varar vanligtvis i ett år och efter det befinner du dig i postmenopaus under resten av ditt liv. Under denna fas upplever många att de börjar känna sig mindre motiverade, låga, gråtmilda, uppleva vallningar, nattsvettningar och har sömnrubbningar.
Det är alldeles för många kvinnor som inte vet att deras symptom är orsakade av hormonella obalanser eller att det finns hjälp att få. I stället skäms de, klandrar sig själva, och känner sig mindre värda. Så behöver det inte vara! Hormonell obalans går ofta att korrigera och det går att dra fördel av vår fantastiska kemi. Ingen ska behöva lida i onödan när det finns hjälp att få.
Om du upplever att du har återkommande symptom som påverkar ditt liv negativt kan du som ett första steg kartlägga dem och se om du ser något mönster. Använder du denna app till detta kan du sedan med hjälp av vår PREMIUM-tjänst få förslag på vad dessa symptom kan bero på baserat på just dig, samt få förslag på vad du själv kan göra. Vill du ha snabb hjälp är du givetvis alltid välkommen att boka ett möte hos oss. Vi finns här för dig och tar ditt mående på största allvar.
Vill du ha hjälp att leva mer i synk med din menscykel? Ladda ner appen och registrera minst två cykler.