HerCares syn på progesteronersättning

HerCares ståndpunkt är att det är mycket viktigt för kvinnor som lider av hormonella obalanser att kunna få lindring av sina symtom med hjälp av bioidentisk hormonersättning. Varje kvinna har individuella behov, och på HerCare gör en barnmorska och gynekolog den individuella rekommendationen. Dessutom ges möjlighet till regelbunden uppföljning. På HerCare skriver vi ut progesteronkräm på recept till våra patienter.

Progesteron är ett av våra viktiga kvinnliga könshormon och det tar över huvudrollen i menscykeln i samband med ägglossningen som sker ungefär mitt i cykeln. Om östrogenet är gaspedalen så är progesteronet bromsen, och en hälsosam progesteronnivå får oss att känna oss lugna och balanserade.

Precis som alla våra könshormoner har det även en starkt psykologisk effekt. Progesteron verkar i det centrala nervsystemet och påverkar viktiga funktioner i medvetandet och humöret, bland annat genom att förbättra må-bra hormonet serotonins receptorfunktion och antalet receptorer som tar upp serotoninet. Dessutom ökar den lugnande signalsubstansen GABA i hjärnan samtidigt som produktionen av stresshormonet kortisol hämmas. 

Från födseln har vi kvinnor ca 500 00 till 2 miljoner ägg i våra äggstockar men vi har bara ägglossning ca 450 gånger under våra fertila liv. Några stycken ägg frisätts varje månad som svar på en signal från hjärnans hypofys. Från 35-årsåldern börjar dock äggstockarna fungera mindre effektivt och med det sjunkande progesteronnivåer. Vårt progesteron tillverkas  av gulkroppen som bildas i samband med ägglossningen. (Ett annat namn för progesteron är gulkroppshormon.) Men när ägglossningen uteblir, tillverkas heller inget progesteron. Progesteronbrist är därför mycket vanligt förekommande i förklimakteriet.

Progesteron kallas ofta för “det skyddande hormonet” eftersom det i studier har setts göra det möjligt för kroppen att bättre anpassa sig till stress och minska produktionen av stresshormon, som vid kroniskt förhöjd nivå kan åstadkomma en mängd problem, till exempel benskörhet, åldrande hud, skador på hjärnceller och ackumulering av fett.

Typiska symtom på progesteronbrist är: 

  • Humörsvängningar: irritation, ilska, oro
  • Känna sig överväldigad
  • Vara uppe i varv
  • Minskad självkänsla
  • Sömnproblem 
  • Viktuppgång
  • Rikliga blödningar med levrat blod
  • Kortare menscykler
  • Vallningar och nattsvettningar
  • Ömma bröst

En kvinna med normala menscykler producerar 20 – 30 mg progesteron om dagen från ägglossning till strax före menstruation. Den här nivån kan minska med upp till 90% under förklimakteriet, så det är inte konstigt att många kvinnor blir påverkade och upplever negativa symtom. För att behålla både sitt psykiska och fysiska välmående kan behovet av progesteronersättning bli stort för många kvinnor. Hormonersättningen har även förmågan att väga upp obalansen som det sjunkande progesteronet innebär i relation till östrogennivån som annars kan innebära problem som upplevs vid s.k. östrogendominans. 

På HerCare arbetar vi enbart med bioidentisk hormonersättning. Bioidentiska hormoner ser exakt likadana ut som dina egna hormoner. Syntetiskt progesteron (gestagen) är däremot ett läkemedel som din kropp inte känner igen ordentligt och har i vissa studier setts öka risken för bröstcancer och blodpropp. 

I maj 2019 gav Läkemedelsverket ett utlåtande om att progesteronkrämer inte längre får marknadsföras i Sverige då de bör klassificeras som läkemedel, och inte som kosmetika, vilket de progesteronkrämer som man kan köpa själv på nätet är klassificerade som. 

HerCares ståndpunkt är att det är mycket viktigt för kvinnor som lider av hormonella obalanser att kunna få lindring av sina symtom med hjälp av bioidentisk hormonersättning. I samband med östrogenersättning i klimakteriet ska progesteronet tas oralt och i förklimakteriet och vid PMS rekommenderar vi ofta progesteronkräm. Vid användning av krämer som innehåller progesteron bör kvinnan få korrekt vägledning om hur den ska användas och doseras eftersom det är ett potent hormon som påverkar kroppen på många olika sätt. Varje kvinna har individuella behov och behöver därför vägledas av medicinskt utbildad personal. På HerCare gör en barnmorska och gynekolog den individuella rekommendationen och dessutom ges möjlighet till regelbunden uppföljning. På HerCare skriver vi ut progesteronkräm på recept till våra patienter efter ditt besök med barnmorskan.

Välkommen att boka tid hos oss om du upplever negativa symtom p.g.a. hormonell obalans i samband med PMS, förklimakteriet och klimakteriet.