Det finns en mängd olika hormonella preventivmedel, som t ex. p-piller, p-ring, p-plåster, p-spruta, p-stav, minipiller och hormonspiral, vars främsta uppgift är att skydda dig från en oönskad graviditet. Dessa fungerar alla lite olika men de flesta påverkar din naturliga hormonella kurva.
Hormonella preventivmedel innehåller syntetiska varianter av äggstockarnas egna könshormoner östrogen och progesteron. De flesta av dem stänger av din ägglossning och därmed produktionen av dina egna naturliga hormoner. Ibland kombineras detta med att också påverka slemhinnan i livmodern så den inte är mottagligt för ett befruktat ägg, eller genom att se till att sekretet i livmodertappen tjocknar och gör det svårt för spermierna att komma in i livmoder. Allt detta sker för att förebygga en oönskad graviditet.
Möjliga biverkningar
Dessa preventivmedel är generellt väldigt effektiva och säkra metoder av preventivmedel. Däremot finns det många många kvinnor som mår så bra när de använder dem. De vanligaste biverkningarna är illamående, mellanblödningar, bröstspänningar, huvudvärk, humörförändringar, sänkt sexlust och viktförändringar. Om du upplever en eller flera av dessa biverkningar kanske ett alternativ för dig vara att istället välja hormonfria preventivmedel som kondom, pessar eller kopparspiral?
Ett sätt att bli av med besvärliga symptom?
Ibland börjar kvinnor ta hormonella preventivmedel som ett sätt att t ex. bli av med besvärande PMS/PMDS-symptom (som eventuellt kommer från hormonell obalans). För en del fungerar detta jättebra, men för andra kan besvären förvärras eller bara byta karaktär. Oavsett vilket, så är det viktigt att veta att detta inte är enda sättet att råda bot på dessa symptom.
Svårt att utvärdera din hormonell fas och status
Eftersom dina egna hormoner och månatliga kurva är påverkad när du använder hormonella preventivmedel blir det svårt att utvärdera ditt hormonella status och fas med hjälp av exempelvis Hormonkollen, som är ett slags snabbtest, i vår app. Om du ändå vill se närmare på hur det står till med dina hormoner rekommenderar vi därför att du bokar ett besök hos oss så vi kan göra detta tillsammans.
Du behöver inte sluta med hormonella preventivmedel för att få hjälp hos oss
Kvinnor som funderar på att boka ett besök på HERCARE undrar ofta om de ska ta ut sin spiral eller sluta ta sina p-piller innan de gör blodprovet inför sitt besök. Du kan boka besök och göra blodprovet utan att göra några förändringar. Vi vill bara påminna om att hormonella preventivmedel kan påverka utfallet av vissa provresultat. När du sedan träffar oss kan vi tillsammans med dig utvärdera dina symtom, historik och vad som är bäst för just dig och din hormonella hälsa.