Fr.o.m. v. 36 erbjuder vi både klinikbesök och videosamtal

Redan sedan tidigare har videobesök varit ett populärt och praktiskt alternativ, särskilt för patienter som har långt att åka till oss. Alla våra besök, förutom gynekologiska undersökningar, fungerar mycket bra att genomföra som videobesök.

Våra samarbetspartners gällande blodprovstagning, Medisera och Blodkollen, har riktlinjer för verksamheten gällande Covid-19 och följer noggrant myndigheternas rekommendationer. Så länge man är helt symtomfri kan man ta sitt blodprov precis som vanligt inför sitt möte. Överväger du att inte ta blodprover i dagsläget av orosskäl, kan vi ändå ofta säkerställa din hormonella fas baserat på symtom; så du kan påbörja den behandling du har behov av.

Våra gynekologiska undersökningar genomförs på vår klinik precis som vanligt. Vi har ytterligare stärkt hygienrutinerna och på kliniken befinner sig utöver gynekologen endast 1-2 personal. Detta innebär att antalet människor som rör sig i lokalerna är mycket kraftigt reducerat.

Det nya 30 min besöket är mer “rakt på sak” och gäller endast för PMS/PMDS, förklimakteriebesvär och klimakteriebesvär. 

Men om du vet med dig att just din hälsohistoria är lite mer komplicerad, att du har många egna frågor eller vill få god tid på dig att förstå de bakomliggande orsakerna, då föreslår vi att du bokar ett ”Nybesök” som är 45 min. Inför ditt Nybesök 45 min kommer du att bli ombedd att fylla i ett hälsoformulär som också ligger till grund för samtalet. 

Om du bokar Hormonell rådgivning 30 minuter, men tiden skulle visa sig inte räcka till eller att ni kommer på att ni behöver gå in i en djupare analys, är det bara att du tillsammans med barnmorskan bokar en ny tid för att fortsätta samtalet. 

Hormonell rådgivning 30 min gäller inte för dig som söker för PCOS och prematur menopaus. Du behöver boka ett Nybesök 45 min.

På HerCare arbetar vi efter funktionsmedicinska principer. Funktionsmedicin är en modern, vetenskapsbaserad medicinsk modell för att utvärdera, behandla och förebygga sjukdomar och symtom. Funktionsmedicin är ett nytt medicinskt paradigm. Det handlar om ett nytt sätt att tänka kring sjukdomar: man söker efter de underliggande orsakerna snarare än att maskera de symtom som kroppen uppvisar.

Med en funktionsmedicinsk approach sätter vi den individuella patienten i centrum och adresserar människan som helhet snarare än en isolerad kroppsdel. På så sätt kan man i grunden stötta kroppen till läkning och återställd balans.

Barnmorskan/sjuksköterska vägleder dig genom många andra skeden ditt liv; preventivmedelsrådgivning, graviditet, och förlossning. Men efter barnafödandet, i 40-60 års ålder, när ditt kvinnliga hormonsystem förändras och du kan drabbas av det ena obehagliga symptomet efter det andra, vart vänder du dig då? Då finns det inga barnmorskemottagningar som är specialiserade på hormonella obalanser.

Vi tycker det är naturligt att barnmorskan/sjuksköterskan fortsätter att stötta dig även i denna fas av livet med kartläggning av dina symtom, råd, information och stöd.

På HerCare träffar nästan alla patienter en barnmorska/sjuksköterska först. Det är för att vi planerat ett vårdflöde med dig i åtanke, där varje kompetens utnyttjas så väl som möjligt för att hjälpa dig må bättre. Barnmorskans/sjuksköterskans roll hos oss är att kartlägga, gå igenom helheten och säkerställa att vi fått en tydlig bild av dig och hur du mår, samt planera vilka andra du bör träffa för att förbättra ditt mående.

Givet den bild barnmorskan/sjuksköterskan skapar sig genom att gå igenom din hälsodeklaration, symtombeskrivning, provsvar och ert första möte kommer hon designa resten av vårdflödet, dvs om du vid nästa tillfälle(n) ska träffa gynekolog, läkare i allmänmedicin, näringsterapeut och/eller samtalsterapeut. Vi kommer att rekommendera dig annan vårdkontakt vid tillstånd vi inte hanterar.

Barnmorskans/sjuksköterska kompetensbeskrivning omfattar i dagens läge inte förskrivning av hormonersättning. Det görs endast av våra gynekologer.

Våra näringsterapeuter arbetar med hälsofrämjande kost- och livsstilsinterventioner utifrån en funktionsmedicinsk approach. De hjälper våra patienter med individanpassad kost, rekommenderar kosttillskott utifrån blodprovssvaren samt inspirerar till konkreta livsstilsförändringar som främjar hälsa och hormonbalans.

Våra näringsterapeuter är inte dietister. De har olika utbildningar inom kost- och hälsaområdet såsom kostrådgivare, näringsterapeut och funktionsmedicinsk hälsocoach, med kontinuerlig påbyggnadsutbildning internt inom HerCare.

På HerCare träffar nästan alla patienter först en barnmorska. Det är för att vi planerat ett vårdflöde med dig i åtanke, där varje kompetens utnyttjas så väl som möjligt för att hjälpa dig må bättre. Barnmorskans roll hos oss är att kartlägga, gå igenom helheten och säkerställa att vi fått en tydlig bild av dig och hur du mår, samt planera vilka andra du bör träffa för att förbättra ditt mående.

Alla gynekologbesök bokas genom att ringa oss eller mejla oss hos info@hercare.se

Du behöver vara 16 år eller äldre.

Videobesök är ett smidigt och tidseffektivt alternativ, särskilt om du bor långväga från Stockholm. För videobesöken behöver du ladda ner vår app till din mobiltelefon eller surfplatta. För dator, se nedan. Videobesöket faktureras i efterhand. En faktureringsavgift på 50 kr tillkommer.

För vissa typer av möten behöver du av naturliga skäl vara på plats på kliniken. Det gäller t.ex. gynekologiska undersökningar.

Så här förbereder du dig för ditt videomöte:

OBS! du ska gå in via vår hemsida och inte via vår app.

Om du vill använda din mobil eller surfplatta så gör du så här:

 • Du kan förbereda dig i god tid på följande sätt:
 • Klicka på ”logga in” på vår hemsida
 • Klicka på videoikonen.
 • Du blir då ombedd att ladda ned appen till det Digitala Vårdrummet genom att klicka på Google Play för Android eller App Store för iPhone. (Detta behöver du endast göra inför ditt första videobesök)

Inför ditt besök:

 • Öppna appen med mobilt bankid.
 • Klicka på ditt besök och sedan på den gröna luren. Invänta din vårdgivare.
 • Se till att vara förberedd 5-10 minuter innan och befinna dig på en lugn plats med bra internetuppkoppling och bra belysning för att samtalet ska bli så bra som möjligt.

 

Om du vill använda din dator gör du så här:

 • Klicka på ”logga in” på vår hemsida.
 • Klicka på videoikonen.
 • ”Tillåt” (i vissa fall).
 • Klicka på luren för att ansluta. Invänta din vårdgivare.
 • Se till att vara förberedd 5-10 minuter innan och befinna dig på en lugn plats med bra internetuppkoppling och bra belysning för att samtalet ska bli så bra som möjligt.

På HerCare erbjuder vi videobesök i största möjliga utsträckning. Tyvärr är det inte möjligt gällande gynekologiska besök eftersom det där krävs en gynekologisk undersökning och ultraljud innan våra gynekologer förskriver hormoner.

Vi får ofta frågan om våra gynekologer kan förskriva utan att utföra undersökning om man gjort en gynekologisk undersökning hos gynekolog på annan ort/mottagning. Tyvärr är det inte möjligt eftersom den förskrivande gynekologen blir ansvarig för din hälsa och måste enligt lagar och förordningar själv ha gjort undersökningen för att utesluta kontraindikationer till hormonell behandling.

Vi rekommenderar att du först bokar tid med en av våra barnmorskor som kartlägger dina behov. Läs också frågan: ”Varför behöver jag träffa en barnmorska”?

Vi är inte specialister på endometrios. Om du har fått diagnosen fastställd av en gynekolog kan vi däremot erbjuda:

 • Näringsterapi för att minska inflammation, optimera tarmhälsa och normal hormonproduktion hos en av våra näringsterapeuter
 • Stöttande samtal hos vår samtalsterapeut

Hypotyreos är orsakat av en dåligt fungerande sköldkörtel. Orsaken till detta är ofta brist på vissa näringsämnen eller, allra vanligast, en inflammerad sköldkörtel (Hashimotos). Orsaken till inflammationen är ofta tarmproblem, långvarig stress och/eller dåliga kostvanor. Därför fokuserar vi på HerCare mycket på din kost, tarmhälsa och livsstil, ofta innan hormoner förskrivs.

Behöver sköldkörtelhormoner förskrivas kommer våra läkare att göra detta baserat på dina individuella behov, historik och provsvar. En del patienter mår bättre på syntetiskt T4 och/eller T3, medan andra kanske svarar bättre på naturliga sköldkörtelhormoner gjorda på torkad svinsköldkörtel. Torkad svinsköldkörtel kan i nuläget endast förskrivas via individuell licens vilket våra läkare erbjuder om indikationen finns. Läs vår blogg: ”Sköldkörteln är navet i kroppens hormonella hjul”.

Det finns stunder då vi behöver akut stöd och råd eller ibland bara ett behov bara av att berätta för någon som lyssnar när vi inte mår bra. På 1177 vårdguidens hemsida hittar du telefonjourer och chattsidor som du kan kontakta. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är om du inte vill. Nedan har vi listat några av dessa. För en mer komplett lista och de senaste uppdateringar, vänligen se jourtelefoner och rådgivning på www.1177.se

Hjälplinjen
Hjälplinjen erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd till människor i kris. Både du som ringer till Hjälplinjen och den som svarar är anonyma. De som svarar är psykolog, socionom eller sjuksköterska och har stor erfarenhet av att stödja människor i kris. Du kan även kontakta Hjälplinjen om du är orolig för någon närstående. Öppet 13–22 alla dagar. Mer information på: Hjälplinjen

Telefon: 0771-22 00 60

Jourhavande medmänniska
Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Öppet 21–06 alla nätter. Mer information på www.jourhavande-medmanniska.se

Telefon: 08-702 16 80

Kvinnofridslinjen
Stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det du säger inte får berättas vidare för någon annan. Du som ringer kan vara anonym, och samtalet syns inte på telefonräkningen. Mer information på www.kvinnofridslinjen.se

Telefon: 020-50 50 50

Alkohollinjen
Du kan ringa Alkohollinjen om du funderar över dina egna eller någon annans alkoholvanor. Du kan få stöd för att ändra ditt drickande, eller få råd om hur du ska göra om någon du känner har problem med alkohol. Mer information på alkohollinjen.se
Telefon: 020-84 44 48

Mind Självmordslinjen
Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa och stödjer människor i kris. Du som känner att du inte vill leva längre eller har en närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan.
Telefon: 901 01 Chatten når du på mind.se

SHEDO
Föreningen SHEDO stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. De har en jourmejl dit du kan skriva om du behöver prata med någon. Du kan också höra av dig om du har funderingar kring psykisk ohälsa. De som svarar på mejlen har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra idag.
SHEDO driver också självskadechatten som är öppen några dagar i veckan.
Mejl: jour@shedo.se Chatt: shedo.se/chatt