• Du smörjer in den på insidan av dina armar.
  • Fyll ett kryddmått med kräm och applicera krämen på insidan av ena armen.
  • Gnugga sedan armarna tillsammans.
  • Undvik hud-mot-hud-kontakt med andra inkluderat djur inom ett par timmar, alternativt smörj in krämen på insidan av låren.

Om du har en 28 dagar cykel (räknat från mensens första dag till fösta dagen av nästa mens) så rekommenderar vi att du använder progesteronkrämen dag 16-28 i din cykel. Dag 1 är första dagen av din mens.

För att få en mens är det viktigt att sluta med krämen efter 13 dagar. Det är den sjunkande progesteronnivån som triggar en mens.

Anta att din menscykel är 32 dagar:

Eftersom målet är att använda krämen 13 dagar innan din förväntade mens så använder du krämen dag 19-32.

Om du bara har lite spottings/mellanblödning fortsätter du till den sista dagen. Börjar mensen på riktigt räknar du den dagen som dag 1 och börjar smörja igen om 16 dagar. Om det fortsätter så vid följande cykel: boka ett återbesök med sköterska.

Då kan det bero på att du inte absorberar hormoner bra genom huden. Det kan också betyda att din östrogennivå har sjunkit och du är i klimakteriet. Då kan du behöva  östrogen förskrivet. Oavsett anledning, boka återbesök med sköterska.

Boka ett återbesök med sköterska så att vi kan följa upp din behandling.

Progesteronkräm som säljs på nätet säljs som kosmetika och är inte certifierad för innehåll eller dos. Vår progesteronkräm tillverkas av en apotekare där dosering är garanterad.

Ja

Troligtvis kommer du att känna dig lugnare 1-2 timmar efter att du smörjt in krämen.

Du kan uppleva minskade PMS symtom och en normaliserad mens redan efter första cykeln med progesteronkräm.

Under cykel nummer 2 borde du uppleva mindre PMS/PMDS, en mer normal mens och mindre ont i brösten om det var ett av dina symtom.

Det kan betyda 2 saker:

Med hjälp av livsstilsförändringar, bättre kosthållning och minskad stress har dina äggstockar börjat producera normala mängder av progesteron igen och tillsammans med det progesteron du får från krämen blir det lite för mycket. Boka ett återbesök med sköterska så att vi kan följa upp din behandling.

Alternativt: Din östrogennivå har sjunkit, du har gått in i klimakteriet och behöver tillsätta östrogen. Vänligen boka återbesök med sköterska.